Ilustrace

Příprava pokrmu

30. 5. 2025 Základní
Autor
Eva Marádová
Věková skupina
neuvedeno

Anotace

Úloha má komplexní charakter. Vyžaduje důkladnou přípravu učitelem a aktivní zapojení žáků. Při jejím řešení mají žáci možnost aplikovat znalosti a dovednosti získané ve výuce zaměřené na problematiku výživy a stravování. Přípravná fáze úkolu umožňuje žákům prokázat základní orientaci ve výživových doporučeních. Žáci uplatňují znalosti o označování potravinářských výrobků. Při praktických činnostech spojených s výběrem, nákupem, skladováním potravin a jejich technologickým zpracováním lze sledovat, jak žáci dodržují zásady hygieny a bezpečnosti práce. Společné stolování poskytuje příležitost k upevnění pravidel společenského chování u stolu. Návrhy na jednotlivé pokrmy, které budou připravovány, je nutné posuzovat z hlediska nutričního, finančního, dostupnosti surovin, ale i vzhledem k možnostem jejich přípravy v podmínkách školy. Vhodné jsou například pomazánky a nápoje připravené z mléčných výrobků, zeleniny a ovoce.

Přiřazené očekávané výsledky učení

Vzdělávací oblasti

CJS-CJS-005-ZV5-032
  • Základní vzdělávání
  • Člověk a jeho svět
  • Člověk a jeho svět
  • Člověk, jeho zdraví a bezpečí
  • 1. stupeň, 5. ročník
  • Navrhne celodenní stravu pro sebe a zhodnotí ji z hlediska základních výživových doporučení.
Soubory materiálu
Typ
 
Název
 
Popis realizace
Dokument
Priprava-pokrmu.docx

Licence

Všechny materiály jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-SA.